Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
O κ. Χρόνης Κυνηγός είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μαθηματικών
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλέφωνα: 210 7277508 (κ. Κυνηγός) και 210 7277838-783
Fax: 210 7277783
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kynigos@eds.uoa.gr
Διεύθυνση:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Φιλοσοφική Σχολή,
Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας,
Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, 15784, Αθήνα,
Αίθουσα 540 και 545, γραφείο 508
Ο Καθηγητής κ. Χρόνης Κυνηγός διδάσκει τα αντικείµενα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και της ∆ιδακτικής των Μαθηµατικών σε προπτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει εποπτεύσει πέντε διδακτορικές διατριβές και δεκάδες διπλωµατικές µεταπτυχιακές εργασίες. Είναι υπεύθυνος της κατεύθυνσης "Σύγχρονες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση", του Π.Μ.Σ. "Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου" και µέλος της Ε.∆.Ε. του διαπανεπιστηµιακού Π.Μ.Σ. "∆ιδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηµατικών".
Η ερευνητική του δράση (πάτησε εδώ για περισσότερες πληροφορίες) συνίσταται στη µελέτη πτυχών της εκπαιδευτικής πρακτικής η οποία αναδύεται κατά την εφαρµογή και εγκαθίδρυση παιδαγωγικών καινοτοµιών σε εκπαιδευτικούς οργανισµούς της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης. Η επινόηση και ο σχεδιασµός των καινοτοµιών αυτών έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της ψηφιακής και επικοινωνιακής τεχνολογίας ώστε να προκύψει πρόσθετη παιδαγωγική αξία.
Το ερευνητικό έργο του διακρίνεται από τη συµµετοχή του, από το 1993 και εξής, σε είκοσι ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα χρηµατοδοτούµενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γ.Γ.Ε.Τ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και το Υπ.Ε.Π.Θ.
Είναι ∆ιευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ευρωπαϊκού ακαδηµαϊκού δικτύου αριστείας ‘Kaleidoscope’ (FP6 – Technology Enhanced Learning) και της Ένωσης Ερευνητών ∆ιδακτικής των Μαθηµατικών.
Είναι παράλληλα ερευνητής στο Ε.Α.Ι.Τ.Υ. του Υπ.Ε.Π.Θ., υπεύθυνος για τον παιδαγωγικό σχεδιασµό του συγγραφικού συστήµατος "Αβάκιο" και δυο επιπλέον λογισµικών, της "Χελωνόσφαιρας" για τη συµβολική έκφραση και το δυναµικό χειρισµό µαθηµατικών διερεύνησεων και του "ChoiCo" ενός συγγραφικού εργαλείου για το σχεδιασμό και τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών.
Υπήρξε στέλεχος της ενέργειας ‘Οδύσσεια’ του Υπ.Ε.Π.Θ. (1996-2000) για την ένταξη των ψηφιακών τεχνολογιών στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και είναι µέλος της επιστηµονικής επιτροπής του Ε.Α.Ι.Τ.Υ. για την τρέχουσα ευρεία επιµόρφωση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, υπεύθυνος για το αντικείµενο των Μαθηµατικών. ∆ιετέλεσε εκλεγµένο µέλος της ∆ιεθνούς Ένωσης για την Ψυχολογία της Μαθηµατικής Εκπαίδευσης (1991-1995). Συµµετείχε στη διοργάνωση συνεδρίων όπως τα ΕνΕ∆ιΜ-Ι, ΕΤΠΕ-IV, CERME-V/WG9, ICMI-XI/TSG22, και υπήρξε επιστηµονικός υπεύθυνος του ∆ιαδραστικού Τεχνολογικού Πάρκου µε την ονοµασία "Πολυµήχανο", τεχνοβλαστού του Ε.Κ.Π.Α.
Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από περισσότερες από 120 δηµοσιεύσεις σε ερευνητικά περιοδικά, επιστηµονικά βιβλία και πρακτικά διεθνών και εγχώριων συνεδρίων µετά από διαδικασία κρίσης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: "Το µάθηµα της ∆ιερεύνησης: Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών για τη ∆ιδακτική των Μαθηµατικών" (2007, Ελλ. Γράµµατα).